Tavaszi nagytakarítás

Ha még nem kezdtél hozzá, itt az ideje, hogy átnézd ruhatáradat és kiválaszd azokat a darabokat, amelyeket ezen a tavaszon bátran beilleszhetsz a mindennapi munkahelyi viseletetbe.

Miért fontos, hogy foglalkozz a munkahelyi megjelenéseddel, különösen, ha életed nagy részét ott töltöd?

- Mert professzionális külsőt ad, ami magabiztossá tesz. Ez különösen jól jön megbeszélések, prezentációk vagy üzleti vacsorák alkalmával.

- Teljesen funkcionális és kényelmes, ha előre megtervezed, hogy a szezonban, mit hordasz. Így az időd nem arra megy el, hogy mit vegek fel ma reggel, jobban tudsz foglalkozni az egyéb feladatokkal

- Tiszteletben tudod tartani munkahelyed írott vagy íratlan dress code-ját (öltözködési szabályát) és ezzel egyidejűleg kifejezheted saját stílusodat, személyiségedet és követheted a trendeket is.

 További ötletekért olvasd el a Capsule 2017 Fall részt.

SMART CASUAL, A LAZA ELEGANCIA

A start-up, tech cégek, kreatív kisvállakozások korát éljük. A globális, multinacionális cégek irodái egymással versenyeznek azért, melyikük tudja otthonosabbá tenni az irodai környezetet, ahol a munkavállalók részére már alvószobákat is kialakítanak. Ez hatással van a munkahelyi öltözködésre is. Lazulnak a szabályok, sokszor dress-code sincs. Akadémia körökben és az oktatásban is a frontális oktatást igyekszik felváltani az interaktivitás, ehhez kevésbé formális megjelenés párosul. 

Néhány ötlet ruhatárad kialakításához, ha ilyen munkahelyen dolgozol.

1. MIXELD A FORMÁLIST A MINDENNAPIVAL!

Ennek az öltözködési stílusnak az alapját a formális stílus alapdarabjai és a mindennapi viselethez tartozó ruhák egyvelege adja.

a, Válogasd ki a jelenlegi ruhatáradból azokat a ruhákat, amelyeket a munkahelyen és egyben a munkahelyeden kívül is hordhatod. A pántnélküli top, mélyen kivágott blúz, flip-flop papucs nem ilyen például. Azokat a holmikat, amelyeket csak a munkahelyen kívül viselheted, most tedd félre, ezekre nem lesz szükséged.

b, Vizsgáld meg a kiválasztott jolly jokerek szabását és minőségét. Ha gond van az anyaggal, add hozzá a terméket a Wish List-hez, vásárlás során minőségi anyagból készültre cseréld le. Ha a ruha hosszával vagy bőségével, színével nem vagy elégedett, szintén NOGO.

c, Nézd meg, hogy ezek között a ruhák között vannak-e olyanok, amelyeket tudsz viselni fontos üzleti tárgyalás vagy magas státuszú vendéglátogatás alkalmával. Ezek a formális alapdarabok: egy jó szabású blézer, kosztümnadrág, szabott ruha, elegáns bőrcipő, táska. Ha nincs, ennek a beszerzése is legyen fontos.

 

2. VÁSÁROLJ JÓ MINŐSÉGŰ ALAPDARABOKAT!

Jó és tartós befektetés, ha impulzív vásárlások helyett beszerzel néhány kulcsfontosságú munkahelyi alapdarabot. Ha nincs dress-code, akkor is. Bármikor jöhet olyan szituáció, hogy elengedhetetlen a formális megjelenés, így jobb, ha felkészülten ér.

Kategóriákban gondolkodj: egy jó nadrág/szoknya, egy minőségi ing/blúz/top, egy kiváló szabású blézer és ruha, egy klasszikus kabát/dzseki.

Ha mindezzel már rendelkezel, nézd meg, hogy a mindennapi darabokat hogyan tudod "upgradelni", folyamatosan magas minőségűre cserélni. Tudom, itt nálunk ez nem könnyű, hogy a sok polieszter között megbújjon egy pamut vagy selyem is, de előfordul. És nem mindig a nagy márka vagy legdrágább a jó.

3. VÁLASSZ EGYEDI KIEGÉSZÍTŐKET!

Bár a smart casual teret engedhet személyiséget kifejezésének a színeken vagy trendi formákon keresztül, mégis azt javasolnám, hogy a letisztultabb ruhadarabjaidat hangsúlyozd ún. statement kegészítőkkel. Egy jól megválasztott egyedi bizsu vagy utazásaid során vásárolt sál, kendő valóban egyedivé és különlegessé teheti a megjelenésed. Ne feledkezzünk meg az óráról, táskákról, napszemüvegről és körömlakkokról sem. Nagyon sok magyar tervező készít különleges ékszereket vagy kiváló minőségű táskákat, cipőket, érdemes felkeresni őket.

Pici styling trükkök is segítenek a rád jellemző személyiségjegyek hangsúlyozására: hogyan kötöd meg a sálat, hogyan kötöd meg a trenchcoat övét például.

A lentiekben egy laza üzleti viselet összeállításához kívánok segíteni, becsempészve természetesen az aktuális trendeket is.

MUNKAHELYI KAPSZULAGARDRÓB 2018 TAVASZ

INGEK ÉS BLÚZOK

NADRÁGOK, SZOKNYÁK ÉS RUHÁK

FELSŐK

LÁBBELIK

KIEGÉSZÍTŐK

GYORS ELLENŐRZŐ LISTA

 • INGEK, BLÚZOK

  - fehér ing
  - törtfehér blúz
  - tengerészkék felső
  - világoskék ing
  - csíkos felső
  - virágmintás blúz

 • NADRÁGOK, SZOKNYÁK ÉS RUHÁK

  - fekete ceruzaszoknya
  - tengerészkék ceruzaszoknya
  - piros A-vonalú szoknya
  - törtfehér nadrág
  - tengerészkék nadrág
  - piros kosztümnadrág
  - tengerészkék ruha
  - piros kosztümruha

 • FELSŐK

  - törtfehér pulóver
  - piros lézer
  - tengerészkék zakó
  - tengerészkék cardigan
  - konyakszínű bőrdzseki
  - ballonkabát

 • LÁBBELIK

  - viragos magassarkú
  - sötétkék Tod's
  - nude magassarkú
  - piros pumps
  - nude/bézs mokaszin/balerina

 • KIEGÉSZÍTŐK

  - bézs táska
  - piros táska
  - színes Versace kendő
  - szürke selyemsál
  - orientális nyaklánc
  - üvegékszer