Nov. 13, 2016

Péntek van! Elő a farmerrel!

 A legutóbbi lazább üzleti viselet történetéről szóló blogomban arról olvashattál, hogyan hódították meg a hawaii mintájú ingek a munkahelyeket a hatvanas évek közepén. A mostani poszt a kilencvenes évekbe visz minket, amikor is a cégvezetők megfigyelték, hogy amikor a beosztottak nem viselnek túl kötött - öltöny-nyakkendő-ing – öltözéket, ez kiterjed a teljesítményükre és növeli elégedettségüket is. Ezért néhány cégnél úgy döntöttek, hogy nem ragaszkodnak tovább a formális megjelenéshez, megengedik dolgozóiknak, hogy lezserebbül öltözzenek akár egész héten vagy csak péntekenként. De világos útmutató híján ez azt eredményezte, hogy a munkatársak strandpapucsban, topisan és eléggé alulöltözötten jelentek  meg munkahelyükön. A legtöbb cégvezetőnek ez viszont fejfájást okozott. És pont ez adta a Levi’s menedzsmentjének a brilliáns ötletet és a nagydobás lehetőségét.

1992-ben a Levi’s marketing csapata készített egy kis füzetecskét, amelynek az “Útmutató a mindennapi üzleti megjelenéshez” címet adták. Ezt a kiadványt majd 25000 HR-esnek küldték el at Egyesült Államokban. Az útmutatóban természetesen Levi’s termékekben pózolnak a modellek, főként Dockers khakinadrágban. Ezeket a típusú nadrágokat golfozáshoz használták korábban.

Ebből a nyolc oldalból álló könyvecskéből közlök néhány részletet: 

  •      A laza viselet nem egyenlő a topissággal. Laza öltözetben is lehet professzionálisan kinézni.
  •      Ne gyere gyűrött, foltos vagy piszkos ruhában dolgozni.
  •      Ne vegyél fel lyukas farmert vagy kinyúlt ruhát.
  •      Az ujjatlan ingek és topok a legtöbb irodában nem elfogadottak, vállaidat blézerrel vagy kardigánnal fedd el, ha szükséges.
  •      A túl harsány, figyelemfelkeltő ruhákat (beleértve az üzenő pólókat) hagyd otthon.
  •      A túl sokat mutató és hálóruhaszerű viseletet kerüld. Ellenőrizd, hogy a ruhadarabok ne legyenek átlátszóak.
  •      A kiegészítőkre fordíts gondot, ékesíthetnek, de le is rombolhatják a megjelenésed, alaposan válaszd ki az öveket, sálakat,nyakkendőket és ékszereket.
  •      A sportruhát, edzőfelszerelést, strandviseletet munka után hord.
  •      Figyelj a cipőre is, nyitott orrú szandál és tornacipő nem mindig jó. A fedetlen lábak sem mutatnak jól irodai környezetben. 

A kiadvány szerkesztői azt tanácsolták a HR-eseknek, hogy adják oda a kis stíluskalauzt az összes dolgozónak és amennyiben szükségük lenne további tanácsra, a Levi’s rendelkezésükre bocsájt egy forró vonalat. Természetesen a Levi’s vállalta azt is, ha egy cég saját filozófiája szerint szerette volna elkészteni a dress code-ját.

1995-re a cégek 90%-nak volt vállalati stíluskalauza, ami ékes bizonyítéka annak,hogy a Levi’s marketingkampánya sikeres volt: nemcsak eladási bevételét növelte meg, de az üzleti viselettörténet meghatározó részévé is vált.